Na de euforie eind vorig jaar, nu de pauze in januari.

Weinig frapante gebeurtenissen op econmisch vlak te melden op de inauguratie van Trump na.

De Amerikaanse beursen blijven in een stijgende tendens maar dit was niet het geval voor de europese beurzen. BEL 20 -1,78%

  • Het Britse hooggerechtshof bevestigde dat het wel degelijk het parlement is dat zich moet uitspreken over de opstart van de vertrekprocedure (het intussen beroemde artikel 50). Theresa May heeft officieel haar wens uitgedrukt om de Europese interne markt te verlaten en wil de nodige vrijheid behouden om handelsovereenkomsten te onderhandelen met mondiale partners. Haar toespraak heeft het pond sterling deze dag met 2,7% doen opveren tegen de dollar. De Brexit verloopt moeizamer dan gedacht aangezien het britse hogerhuis ook haar gezeg wil hebben.
  • De Volkswagen groep maakte bekend dat het 4,3 miljard dollar extra zal betalen om het “dieselgate” hoofdstuk af te sluiten. Zo loopt de Amerikaanse factuur voor de compensaties en het terugkopen van de auto’s op tot maar liefst 20 miljard dollar! Het duurste schandaal ooit in de geschiedenis van de auto-industrie. Toch slaagde VW erin om in 2016 meer dan 10 miljoen voertuigen te verkopen. Een record (positief deze keer) dat hen meteen ‘s werelds grootste autobouwer maakt.
  • Frankrijk heeft een staatslening van 7 miljard euro uitgegeven in “groene obligaties”. Het doel is om hiermee milieuvriendelijke projecten te financieren (strijd tegen de klimaatveranderingen, vervuiling, …). Een belangrijke primeurdie alle verwachtingen succesvol overtrof. Vorig jaar in december heeft ook Polen een groene obligatie uitgegeven, dit voor een bedrag van 750 miljoen euro.

Mvg,

Sébastien Deruyver
www.startupverzekering.be
0487/02.93.27
FSMA: 114563 A

Bon: APM investment