De markten braken record na record! De BEL 20 won dit jaar 10%!

Hieronder een overzicht maand per maand:

 
 • Januari: Ondanks de dieselgate en de bijhorende factuur van 20 miljard euro, kon de Volkswagen groep in 2016 meer dan 10 miljoen voertuigen verkopen! Dit maakt hen de grootste autobouwer van de wereld.
 • Februari: Griekenland heeft nood aan een derde reddingsplan: 86 miljard euro deze keer. Met de vele verkiezingen in het vooruitzicht nemen de Europese landen een afwachtende houding aan.
 • Maart: de Brexit…In maart heeft de Britse regering het verdrag van Lissabon in werking gesteld. Tot grote verrassing van verschillende economen heeft de Britse pond hier niet al te slecht op gereageerd.
 • April: MACRON le nouveau president! De markten slaakten een enorme zucht van opluchting met de nieuwe president. De CAC 40 (Franse index!) sloot die dag op zijn hoogste notering sinds 9 jaar. Ook de Franse aandelen schoten de lucht in: AXA +8% en Société Générale: +10%

 

 

 • Mei:CYBERRISICO! Meer dan 150 landen werden getroffen door een cyberrisico. Er moet losgeld in Bitcoins betaald worden (zeer lucratieve deal zo zou later blijken ;) ) om de getroffen bestanden terug te krijgen. Voor wie interesse heeft omtrent cyberverzekeringen, aarzel niet om mij te contacteren.
 • Juni: MAMAMIA! De Italiaanse regering heeft zijn chequeboek bovengehaald om twee Italiaanse banken van de ondergang te redden! Er werd 4,7 miljard euro overgemaakt aan Intesa Sanpaolo om beide banken over te nemen. Brussel heeft de transactie goedgekeurd omdat deze gefinancierd werd door eigen middelen en dus niet met Europees geld.
   
 • Juli: Griekenland heeft opnieuw na 3 jaar obligaties met een looptijd van 5 jaar uitgegeven. In 2018 zullen ze meer dergelijke operaties uitvoeren en zullen ze slagen om zichzelf te financieren zonder de hulp van hun schuldeisers.
 • Augustus: Orkaan Harvey slaat toe in TEXAS! Texas vertegenwoordigt 9% van de Amerikaanse economie, voornamelijk door de olieproductie. Op sommige locaties werd de olieproductie zelfs stilgelegd.
 • September: De 4 grootste bedrijven van de Japanse index zijn verantwoordelijk voor 1/3 van de stijging van deze index! Samsung: +42%, Alibaba: +104%,Tencent: +84%,TSMC: +23%.
 • Oktober: De Europese markten kennen een groei! Mario Draghi (de voorzitter van de Europese centrale bank) zal daarom zijn programma om geld te injecteren in de Europese markten halveren vanaf januari 2018: van 60 miljard naar 30 miljard euro per maand om ze inflatie te creëeren.
 • November: Trump heeft besloten om de termijn van Yellen (de voorzitster van de Federale reserve) niet te verlengen. Het is nochtans een traditie dat de nieuwe president het mandaat verlengd van de voorganger van het witte huis. (Obama)

 

 • December: De langverwachte Amerikaanse belastingvermindering is eindelijk goedgekeurd. Dit is de grootste belastingvermindering sinds Reagan zo’n 30jaar geleden. De markten reageerden positief, maar zo’n operatie zou de staatsschuld met 1 biljoen verhogen.

 

Wens je meer informatie of een maandelijkse nieuwsbrief omtrent de economische markten in een modern jasje?

Schrijf u dan snel in op mijn nieuwsbrief!

 
 

Groeten,
Sébastien

Tel: 0487/02.93.27
EMAIL:Sébastien@startupverzekering.be